Golubcy – plněný zelný list po ukrajinsku
Na oleji podusíme nakrájenou cibuli s přídavkem vody. Po vydušení vody přidáme najemno nastrouhanou mrkev a pokračujeme v dušení. Po chvilce přidáme sójovou drť, ochutíme, osolíme a zalijeme rajčatovou šťávou. Spolu dusíme asi 5 minut. Potom směs smícháme s uvařenou rýží a umletým slunečnicovým semínkem a podle potřeby dochutíme česnekem, petrželkou apod. 2 vrchovaté polévkové lžíce směsi klademe na jednotlivé zelné listy a zavineme je (kraje listů zatlačíme dovnitř).
„Zelné válečky“ klademe do vymaštěného plechu. Potom je zalijeme rajčatovou šťávou, která se podle potřeby rozředí vodou, a pod pokličkou pečeme v troubě asi 40 minut. Při podávání přelijeme sójovou smetanou. Podáváme s bramborem nebo chlebem.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.