Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Hřebíček - pro zuby i proti migréně

Hřebíček používáme k ochucení máku nebo do povidel či do perníku. Nedovedeme si bez něj představit svařené víno.
Rubrika: Bylinky
|
Typ článku: Encyklopedie

Hřebíček obsahuje látky, které působí proti bolesti. Takže – když nás bolí zuby a lékař zrovna neordinuje, můžeme prozatím žvýkat hřebíček. Ne nadarmo je hřebíček přísadou v mnoha zubních pastách a ústních vodách. Tohle koření pomůže ale i při zánětu dásní – masírujte dásně tyčinkou namočenou v hřebíčkovém oleji.

Když přijde migréna, lehce si pomasírujte spánky hřebíčkovým olejem nebo si aspoň dejte větší hrnek zeleného čaje, v němž se louhovaly také dva hřebíčky a kousek skořice. Když hučí v hlavě v důsledku špatného prokrvení, podle abatyše Hildegardy je vhodné rozkousat tři až čtyřikrát denně hřebíček.

Že prý i snížit tlak se dá pomocí hřebíčku. To příliš testovat nemohu, protože tlak mám spíš nízký. Možná, že by se to dalo vysvětlit tím, že hřebíček působí proti parazitům, tedy i proti plísním, které mnohdy postihují i krvinky. Krvinky nemají tudíž hladký povrch, neboť z něj vyčnívají právě ty plísně. Zdeformované krvinky se hůř prodírají malými cévami a ty pak mají tendenci se ucpávat. Kdo chce, může to vyzkoušet. Osm hřebíčků se dá vylouhovat do vlažné vody na 24 hodin. Ta voda se pak pije po doušcích. Samozřejmě, jedna aplikace je málo, takže zkuste delší kúru.

Žvýkání hřebíčku se osvědčuje také při nadýmání. Hřebíček totiž ničí choroboplodné zárodky v žaludku a ve střevech. Podporuje tvorbu bílých krvinek, které, jak víte, jsou součástí našeho obranného systému. Hřebíček pomáhá i při problémech s dýchacími či močovými cestami.

Hřebíček také můžete dát vyluhovat do lihu nebo do francovky – připravíte si tak mazání na bolavé klouby, ale taky třeba na plíseň na nohou. Hřebíček podporuje také funkci jater. Trpíte-li sennou rýmou a musíte-li se přesto vydat do terénu, zkuste si vzít s sebou malý rozprašovač s roztokem připraveným z hřebíčkové tinktury a z vody.

A když vaříte rýži, zkuste navrch položit rozkrojenou cibuli, do které jste zapíchli několik hřebíčků. Budete příjemně překvapeni. Rýže má vynikající chuť, a což teprve ta cibule! (Kdo to vymyslel nevím, ale moje maminka to tak dělá odjakživa.)

Ve staré Číně museli vládní úředníci povinně žvýkat hřebíček, aby měli příjemnější dech, když měli přistoupit k císaři. Hezký zvyk věšet si pod lustr pomeranč ozdobený hustě zapíchanými hřebíčky bychom mohli zkoušet i jindy než o Vánocích. Pomeranč nejen ozdobí, ale také provoní a vydezinfikuje okolí. A až vyschne a nebude se vám už tak líbit, můžete jej pověsit do skříně. Molům se taky líbit nebude.

Hřebíčkový odvar můžeme zkusit, když se o někoho z rodiny pokouší laryngitida. To však jde většinou o minuty, takže doporučuji mít po ruce hřebíčkovou tinkturu.

A ještě jedna hřebíčková inspirace: jáhlový makovec. Do vychladlých jáhel zamícháme mletý mák, sušené a namočené ovoce (rozinky, meruňky, švestky…) mletý hřebíček a koriandr. Hmotu dáme do vymazaného pekáče, navrch nakrájíme plátky másla a dáme zapéct.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 10115
Datum: 15. 9. 2020