Jak je zajištěna trvanlivost biomléka?
Pasterací – tj. krátkodobým zahřátím mléka na vyšší teplotu, čímž jsou hubeny zárodky či možní původci chorob. Čím vyšší je teplota, na kterou bylo mléko zahřáté, tím delší je trvanlivost. Zároveň se tím ničí výživné látky (bílkoviny).
Rubrika: BIO
| Typ článku: Poradna výživy
Různé formy šetrnějších technologii zahřívají mléko na cca 65-85 stupňů Celsia. Při velmi vysokém zahřátí (tzv. UHT, které je pro biomléko zakázáno) se mléko zahřívá na 135-150 stupňů Celsia. Takto ošetřené mléko vydrží šest měsíců.
Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.
Počet přečtení: 3039
Datum: 5. 10. 2009