Jak se dokáže žaludek vypořádat s rozdílnými složkami naší stravy? Nevede to k zažívacím poruchám?
Trávení je proces, při kterém se potrava rozkládá na její základní složky, takže ze sacharidů a škrobů se stane glukóza, tuky se rozloží na mastné kyseliny a bílkoviny na aminokyseliny. Krví se pak tyto živiny dostávají ze střev do celého organismu.
Pouze jedna část trávení probíhá v žaludku – zbytek se děje v ústech a ve střevech. Sacharidy jsou tráveny již v ústech prostřednictvím slin, dále tento proces pokračuje v žaludku.
Bílkoviny se začínají trávit v žaludku a trávení pokračuje ve střevech. Tuky jsou tráveny pouze ve střevech.
Nejrychleji probíhá trávení jednoduchých sacharidů (cukrů), zatímco nejdelší je trávení tuků. Potrava s vysokým obsahem tuků se zdržuje v žaludku až 6 hodin, zatímco potrava obsahující převážně jednoduché sacharidy opouští žaludek již za 2 až 3 hodiny. Délka trávení bílkovin a komplexních sacharidů (škrobů) leží někde uprostřed mezi cukry a tuky.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.