Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jak se zbavit plynatosti

Hlavním zdrojem plynů je u většiny lidí aktivita bakterií v tračníku, ve kterém pracují na dokončení trávení našich potravin.
|
Typ článku: Články

Sacharidy, jež tenké střevo není schopno rozložit, se přemísťují do tlustého střeva (tračníku), kde jsou rozkládány bakteriemi v procesu fermentace. Tyto nestravitelné sacharidy, na rozdíl od těch, které naše střeva dokážou rozložit a proměnit na energii, jsou také známé pod názvem potravinová vláknina neboli jednoduše vláknina. V důsledku fermentace vzniká ve střevě směs plynů, zejména dusíku (N2), kyslíku (O2), oxidu uhličitého (CO2), vodíku (H2) a metanu (CH4). Tyto plyny jsou bez barvy a bez zápachu. Smrdutý plyn (zápach zkažených vajec) vzniká ve chvíli, kdy konzumujeme potraviny obsahující síru.

Které potraviny obsahují nejvíce síry? Pokus provedený za účasti pěti zdravých mužů, z nichž každý po dobu deseti dnů dodržoval jinou dietu, ukázal, že při masité stravě došlo k vytvoření více než patnáctkrát většího množství síry než při vegetariánské stravě. Kromě česneku, brokolice a květáku obsahuje většina zeleniny malé množství síry. V našem jídelníčku je nejpopulárnějším zdrojem nestravitelných sacharidů, a tím i příčinou nadměrné plynatosti, laktóza pocházející z mléčných výrobků, jako je mléko, odtučněné mléko a jogurt (sýry obsahují malé množství laktózy). Mléčné výrobky, včetně sýra, obsahují také velké množství smrduté síry.

Veškeré nerafinované rostlinné potraviny, včetně obilovin, ovoce a zeleniny, obsahují nestravitelné sacharidy, které končí v tlustém střevě, kde podléhají fermentaci a jsou odtud vypouštěny v podobě plynů. Rafinace obilovin na bílou mouku a rýži odstraňuje většinu nestravitelných sacharidů (potravinovou vlákninu). Bílá rýže je jediným složitým sacharidem, který je téměř úplně vstřebáván tenkým střevem, ve výsledku tedy zůstává velmi malé množství nestravitelných sacharidů, které by mohly být bakteriemi proměněny na plyny.

Ve vědeckém pokusu týkajícím se větrů byl zápach hodnocen (ano, čtete správně) od 0 (bez zápachu) do 8 (velmi odpudivý) trénovanými nosy dvou významných členů poroty. Opravdu se jednalo o vědecký pokus. Ženy získaly průměrné hodnocení 5,45, kdežto muži 3,59. Nicméně muži vypouštěli větší množství plynů než ženy – jednorázově 199 ml ve srovnání s 88 ml u žen.

Co dělat pro snížení množství plynů

Omezení konzumace jídel obsahujících síru dokáže značně snížit množství zapáchajících plynů. Tím, že ze svého jídelníčku vyřadíme veškeré živočišné výrobky, které jsou hlavním zdrojem síry, odstraníme i základní příčinu smrdutých zápachů. Tento odpuzující zápach by měl být signálem, že se střevy, a tím pádem i s celým organismem, něco není v pořádku. Ve třetí kapitole, v části týkající se zápachu z úst, jsem vysvětlil, že smrdutá síra signalizuje většinu srdečních onemocnění, nádorů, těžkých forem kolitidy a souvisí s rizikem předčasného úmrtí. Pro vás a vaše přátele bude zlepšení tělesné vůně jistým znamením procesu uzdravování.

Pamatujte si, že během prvních dnů s novou rostlinnou stravou obsahující velké množství vlákniny budete mít pocit, že plynů je více než dříve. Váš organismus se přizpůsobuje novému způsobu stravování a množství vypouštěného plynu by se mělo během zhruba dvou týdnů snížit. Ve většině případu tento adaptační proces vyplývá ze změn odehrávajících se v bakteriální mikroflóře a souvisí s množstvím bakterií přítomných ve střevech. Může se stát, že v daném okamžiku dojde k vytvoření většího množství plynů. Nicméně skutečnost, že zdravé stravovací návyky nás mohou zbavit prakticky všech problémů s trávením a ochránit před rakovinou a srdečními onemocněními, stojí za to.

Vyhněte se potravinám vyvolávajícím plynatost

Mléčné výrobky způsobují značné potíže zejména osobám jiné rasy, než je bílá – Asiatům, černochům, Latinoameričanům, indiánům, Eskymákům – ti mají problémy s trávením laktózy (zhruba 20 procent populace bílé rasy laktózu také netoleruje). Luštěniny, jako jsou fazole, hrách a čočka, obsahují dva nestravitelné cukry zvané rafinóza a stachyóza, díky kterým jsou na druhém místě na seznamu potravin vyvolávajících nadměrnou plynatost. Pokud si někdo nadměrné větry nepřeje a zároveň se obává, že bez luštěnin nebude mít dostatečný přísun bílkoviny, nemusí se trápit. Veškerá potřebná bílkovina je obsažena ve škrobovinách a zelenině, jež nevyvolávají tak velkou plynatost jako luštěniny.

Některé osoby trpí nepříjemnou tvorbou plynů po konzumaci cibule, bagelů, preclíků, meruněk, zelí, mrkve, celeru, zelené papriky, brokolice, květáku, banánů, růžičkové kapusty a pšeničných klíčků. Tento výčet je ve velké míře závislý na osobní citlivosti, je tedy možné jej doplnit o prakticky jakoukoli potravinu. Pokud budete pozorovat vaše jídlo a individuální tvorbu plynu, dokážete časem přesně určit, které potraviny vyvolávají plynatost, a odstranit je ze svého jídelníčku.

Způsoby vaření

Téměř každý zná nějaký způsob vaření, který má údajně zbavit fazoli plynů. Někteří přidávají během vaření k fazoli brambory nebo slévají vodu po jejím namočení. Pravda je taková, že pomáhá už jen samo namočení, během kterého dojde k nastartování procesu rozkladu sacharidů. Během vaření mnoho složitých sacharidů vyvolávajících plyny, obsažených ve většině obilovin a zeleniny, podléhá procesu rozkladu, ale nestravitelné cukry rafinóza a stachyóza, obsažené v luštěninách, jsou vůči tepelnému zpracování odolné. Existuje jeden spolehlivý způsob, jak zbavit fazoli plynů, a tím je klíčení. Abychom vyklíčili fazoli před uvařením, je potřeba ji zalít vodou na dvanáct hodin, scedit, položit na vlhkou papírovou utěrku a nechat ji tam dalších dvanáct hodin. Jakmile se na fazoli objeví malé, drobné klíčky (asi 15 milimetrů dlouhé), znamená to, že rostlina použila většinu nestravitelných cukrů pro svůj růst. Nyní je možné fazoli uvařit. Doba vaření se po vyklíčení značně zkrátí, podobně jako množství vypouštěných větrů.

Aktivní uhlí, probiotika, léky…

Aktivní (rostlinné) uhlí se léta používá v Indii a Evropě pro léčbu střevní plynatosti. Laboratorní výzkumy prokázaly, že uhlí na sebe váže sirné plyny a deaktivuje je. (Aktivní uhlí je nejsilnější přírodní absorpční látka.)

Snížení plynatosti je možné dosáhnout také změnou druhu bakterie v tlustém střevě, tedy střevní mikroflóry. Probiotika obsahují správné druhy bakterií nezbytných pro obnovení zdravého prostředí mikroflóry. V jistém výzkumu s kontrolní skupinou dostávali účastníci se syndromem dráždivého tračníku po dobu čtyř týdnů probiotický nápoj obsahující Lactobacillus plantarum (druh prospěšné bakterie). V této skupině bylo střevní množství plynu rychle zredukováno ve srovnání se skupinou, které bylo podáváno placebo.

O mnohých lécích víme, že vyvolávají nadýmání. Všímejte si proto, zda nedošlo k nadměrné tvorbě plynů po požití nového léku. Dva známé léky, které mohou vyvolávat plynatost tvorbou nadměrného množství cukru v tlustém střevě, jsou akarbóza proti diabetu a laktulóza proti zácpě.

Z knihy Johna McDougalla Trávení, a ne trápení. Vydaly Prameny zdraví.

Počet přečtení: 8761
Datum: 22. 11. 2018