Jak vznikají margaríny a jaká je jejich role ve výživě člověka?
Margaríny se vyrábějí tak, že se k rostlinným olejům, které jsou za pokojové teploty tekuté, přidává vodík a za pomoci katalyzátoru se vytváří pevná hmota. Tímto chemickým procesem se vytváří skupina tuků zvaných trans-mastné kyseliny, které se v přírodě běžně nevyskytují - ty se stávají součástí našich zásob tělesného tuku a dalších tkání.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Rady lékaře
Jejich podávání způsobuje u lidí značné stoupnutí hladiny cholesterolu a triglyceridů. U největších konzumentů tohoto typu tuků byla zaznamenána zvýšená úmrtnost na srdeční onemocnění a na rakovinu.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3417
Datum: 28. 12. 2011