Jaké margaríny – pokud vůbec nějaké – mám používat?
Raději měkké než tvrdé. Vhodné jsou margaríny se sníženým obsahem tuku. Nejnebezpečnější – z hlediska obsahu tzv. transmastných kyselin, které jsou toxické pro srdce – jsou ztužené tuky na pečení. Vyberte si jen margaríny vyrobené z čistě rostlinných tuků a olejů a ne kombinované s velrybími tuky (tzv. halvaríny).
Rubrika: Oleje a tuky
| Typ článku: Poradna výživy
A nezapomeňte: důležitější než druh použitého margarínu je jeho množství! Čím méně, tím lépe – v případě margarínů a tuků ve stravě neplatí to známé „kdo maže, ten jede“.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 4983
Datum: 27. 11. 2010