Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaká je role bílkovin ve výživě a kolik jich potřebujeme ze stravy přijmout?

Bílkoviny poskytují důležitý materiál k výstavbě a údržbě hormonů, enzymů, svalů a mnoha dalších tělesných tkání. Výsledky pečlivě prováděných pokusů ukazují, že pouhé 2,5 procenta kalorií ve formě bílkovin stačí dospělému člověku k pokrytí jeho potřeby bílkovin.
|
Typ článku: Poradna výživy

Světová zdravotnická organizace (WHO) určila minimální denní doporučenou dávku bílkovin přibližně na 5 procent kalorického příjmu.

Průměrný pracující muž spotřebuje za den 3000 kalorií, to znamená, že pět procent z tohoto množství dělá 150 kalorií v podobě bílkovin. Vhledem k tomu, že jeden gram bílkoviny se rovná 4 kaloriím, představuje to 37 gramů bílkovin. Průměrná žena konzumující denně 2300 kalorií potřebuje 29 gramů bílkovin.

Tyty minimální požadavky v sobě mají velkou bezpečnostní rezervu - je prakticky nemožné nepřijmout do svého těla toto množství bílkovin, pokud denně zkonzumujeme dostatek potravy k pokrytí své energetické potřeby. Kdybychom například zkonzumovali 3 000 denních kalorií pouze v podobě rýže, dostalo by se nám asi 60 gramů vysoce využitelných bílkovin, přičemž stejné množství brambor by nám poskytlo 80 gramů bílkovin.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 3792
Datum: 28. 10. 2011