Jaké druhy zpracování jsou povoleny pro biopotraviny?
Ekologické zemědělství se snaží vyprodukovat potraviny co nejpřirozenější cestou, také jejich zpracování musí být co nejšetrnější a směřovat k zachováni co možná největší biologické a nutriční hodnoty. Při výrobě jsou vyloučeny postupy genových technologii v jakékoli formě a ošetření ionizujícím zářením.
Rubrika: BIO
| Typ článku: Poradna výživy
V zákoně o ekologickém zemědělství je zakázáno i bělení a mikrovlnný ohřev a naopak povoleno: mechanické zpracování (tj. mletí, drcení, stloukáni, prosévání, třídění, lisováni, mačkání, homogenizace), tepelné zpracování (odpařování, vaření, sušení, pečení, pasterace, sterilace, extruze), uzení bez použití chemikálií, filtrace, čiření, dekantace , chlazení, mražení, lyofilizace, fermentace, síření u vína, emulgace, extrakce vodou, parou, alkoholem, destilace.
Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.
Počet přečtení: 2947
Datum: 14. 9. 2009