Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jaké jsou přednosti brambor, zeleniny a ovoce?

Přednosti této skupiny potravin jsou zhruba stejné jako v případě obilovin. Neobsahují cholesterol. Obsahují jen velmi málo tuku, a to tak málo, že to je asi optimální množství tuku. Neobsahují živočišné bílkoviny. Obsahují rostlinné bílkoviny v menším nadbytku než zrniny, stále však ještě v množství vyšším, než je množství optimální. (V ovoci je množství (podíl) bílkovin zhruba optimální.)
|
Typ článku: Poradna výživy

Jsou neobyčejně bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Obsahují velké množství vody, což je dobře (hrozí nám mnohem spíše nízký příjem vody než nadbytečný příjem vody). Na jednotku objemu či na jednotku váhy jsou proto energeticky málo vydatné, což je další přednost, neboť ochraňují v určité míře před obezitou. Tyto potraviny tedy můžeme chápat jako v podstatě ideální.

Pokud by šlo pouze o zdraví, tak by se veškerá strava mohla skládat pouze z těchto dvou kategorií potravin. Tato strava by přitom mohla být levná (obiloviny a brambory jsou nejlevnější složkou stravy). Tato strava však může sloužit i největším labužníkům - dík nesmírné bohatosti výběru a chutnosti nesčetně druhů ovoce a zeleniny. Kdyby se skutečně někdo chtěl stravovat výhradně těmito potravinami, potom by už potřeboval zajistit pro svůj organismus pouze dostatek vitaminu B12. K tomu by mu postačilo jen pravidelně pojídat kvasnice.

Vzhledem k po desetiletí vytvářeným chuťovým zvyklostem bude však většina z nás asi potřebovat, aby naše potrava obsahovala i nějaký tuk. Proto je třeba do této kategorie potravin zařadit nějaký zdravotně vhodný zdroj tuku.

Tomáš Husák, matematik a biolog, přední evropský odborník na zdravou výživu

Počet přečtení: 3875
Datum: 1. 10. 2010