Jakou roli hraje nadbytek bílkovin ve stravě při osteoporóze?
Ze studií provedených mezi Eskymáky vyplývá, že jejich strava obsahuje extrémně mnoho bílkovin (250 až 400 g denně) a vápníku (1500 až 2500 mg/denně). Ačkoli je jejich strava tak bohatá na vápník a i když mají dostatek pohybu, mnozí jsou postiženi osteoporózou.
Rubrika: Osteoporóza
| Typ článku: Poradna výživy
Naproti tomu bylo zjištěno, že příslušníci afrického kmene Bantu mají nízkou spotřebu bílkovin (asi 47 g denně) i vápníku (méně než 400 mg denně), a to především z rostlinných zdrojů.
A přestože ženy tohoto kmene mají v průměru 10 i více dětí, což ještě zvyšuje jejich nároky na přísun vápníku, osteoporóza je mezi nimi téměř neznámou nemocí. Když však někteří z těchto Afričanů přesídlili do Spojených států a přizpůsobili se západnímu stylu života a stravování, začali rovněž trpět osteoporózou, a to ve stejné míře jako rodilí Američané.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.
Počet přečtení: 3686
Datum: 11. 4. 2009