Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jakým způsobem poškozuje konzumace bílkovin kosti?

Nadbytek bílkovin nutí tělo ztrácet velké množství vápníku a dalších minerálů, které jsou vylučovány ledvinami do moče. Tato ztráta není dostatečně kompenzována zvýšeným vstřebáváním vápníku ve střevě. Konečným důsledkem je, že tělo opouští více vápníku, než dokáže vstřebat. Tím dochází ke vzniku stavu, kterému se říká negativní vápníková bilance.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Měření bilance vápníku je užitečné, protože mezi touto hodnotou a řídnutím kostí u žen po přechodu existuje prokázaná souvislost. Studie, které měří u pacientů jejich vápníkovou bilanci, se proto mohou použít jako jeden ze způsobů měření vlivu různých živin na metabolismus kostí i k posouzení účinnosti různých terapií na ovlivnění úrovně řídnutí kostí.

Jednou z metod, jak určit vápníkovou bilanci, je měřit celkové množství vápníku obsažené v potravě, kterou pozorované osoby během sledovaného období snědí, a to pak porovnat s množstvím vápníku vyplaveným močí a stolicí. Během testování je analyzována na obsah vápníku veškerá moč i veškerá stolice sledovaných osob. Vápníková bilance se vypočítá jako celkový příjem vápníku minus součet ztrát vápníku močí a stolicí. Je-li tato hodnota kladná, tedy je-li množství vápníku, které do těla přichází, větší než množství, které se z těla ztrácí, je patrné, že množství vápníku v těle přibývá a podle našich předpokladů se ukládá v kostech. Je-li tato hodnota záporná, naznačuje to, že z těla se více vápníku ztrácí, než je do něj vstřebáváno – a kosti jsou pravděpodobným zdrojem tohoto vápníku, který z těla odchází.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2913
Datum: 13. 1. 2009