Je balená stolní voda opravdu chutnější a bezpečnější než voda z kohoutku?
Není divu, že někteří lidé se bojí pít vodu, která teče z jejich vodovodního kohoutku. Mnoho lidí o tom musí být přesvědčeno, protože balená stolní voda jde na odbyt stále více a po celých kartonech.
Je nicméně třeba vědět, že voda připravovaná ve vodárnách musí splňovat velice přísná kritéria, aby mohla být distribuována do vodovodní sítě jako pitná a její rozdíl oproti balené stolní vodě (alespoň po stránce chemického složení) je malý. Je zde ale jeden problém. Měkká voda proudící z kohoutků vodovodní sítě má své protivníky v řadách zdravotníků. Některé vědecké studie totiž prokázaly, že v oblastech zásobených jen měkkou vodou se zvýšil v důsledku její konzumace počet případů mozkové mrtvice a srdečního infarktu.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.