Je bezmasá strava zdravější než strava založená na mase? A proč?
Menší riziko nákazy: Jakmile je zvíře zabito, enzymy přítomné v jeho těle nastartují hnilobný proces. Proto je důležité, aby bylo maso co nejrychleji určitým způsobem zakonzervováno. Zvířata zkonzumují a pak i koncentrují ve svém organismu nejrůznější chemické látky jako pesticidy a umělá hnojiva, která se používají na produkci krmiv.
Maso může obsahovat zbytky antibiotik a růstových hormonů. I když existují zákony, podle kterých by měla být tato rezidua kontrolována, je velice obtížné je prosazovat. Většina zvířat dnes pochází z velkochovů, kde jsou zavřena v malých klecích bez možnosti pohybu. Maso těchto zvířat obsahuje 7-10krát více skrytého tuku než maso divokých zvířat. Dobře vykrmenou domácí kachnu již nelze označit jako zdroj živočišných bílkovin, ale spíše jako obrovskou zásobárnu tuku. Na jatkách veterináři většinou nemají dostatek času k důkladnému prohlédnutí čerstvého masa.
Ochrana životního prostředí: Na produkci jednoho kilogramu pšenice je zapotřebí přibližně 190 litrů vody, zatímco produkce jednoho kilogramu hovězího vyžaduje přibližně 19 000 litrů vody.
Vyřešení otázky hladu: V rozvinutých zemích je přibližně 80 až 90 procent produkce obilí použito na krmení zvířat. Kolik bychom mohli ušetřit vody, obilí a sóji, kdybychom se více orientovali na rostlinné potraviny. Navíc bychom mohli zachránit mnoho hladovějících v zemích třetího světa.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.