Je potřeba si dávat pozor i na nadbytek rostlinných bílkovin ve stravě?
Rostlinné potraviny mívají obvykle nižší obsah bílkovin než živočišné produkty. Nejdůležitější výjimkou jsou luštěniny, mezi které patří fazole, hrách a čočka. Při konzumaci těchto potravin může snadno dojít k tomu, že ve stravě budete mít nadbytek bílkovin.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Pokud se těšíte dobrému zdraví, luštěniny by neměly být na vašem stole častěji než jednou denně a jejich množství by nemělo převýšit jeden šálek v uvařené podobě.
Další rostlinné potraviny obsahující nadbytek bílkovin - jako je chřest, hlávkový salát, špenát, droždí a houby - se obvykle jedí v tak malých množstvích, že není potřeba jejich konzumaci u zdravých lidí vědomě omezovat.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 3624
Datum: 25. 11. 2011