Jednou jsem slyšela jednoho odborníka na výživu prohlásit, že i když maso, které jíme, obsahuje velmi mnoho bílkovin, je v něm také hodně fosforu, který brání ztrátám vápníku. Je to pravda?
Maso obsahuje hodně bílkovin i hodně fosforu. Konzumace masa způsobovala u lidí při většině pokusů zápornou vápníkovou bilanci.
Dvě studie z nedávné doby ukázaly, že se vylučování vápníku zvýšilo o 23 procent, když byl do stravy zařazen tuňák a jiné maso. Další pokus, který byl specificky zaměřen na prokázání účinku fosforu na vápníkovou bilanci u lidí, ukázal zvýšení ztrát vápníku o 28 procent, když byl nízký příjem bílkovin nahrazen vysokým příjmem bílkovin, a to i tehdy, když byla hladina fosforu stravou udržována na vysoké úrovni.
Je třeba znovu zopakovat, že záporné účinky konzumace masa na populaci jsou jasně demonstrovány nadměrnými ztrátami kostní hmoty u Eskymáků (kteří kromě masa nejedí skoro nic jiného).
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob