Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Jednou jsem slyšela jednoho odborníka na výživu prohlásit, že i když maso, které jíme, obsahuje velmi mnoho bílkovin, je v něm také hodně fosforu, který brání ztrátám vápníku. Je to pravda?

Fosfor sice sníží ztráty vápníku způsobené vysokým obsahem bílkovin ve stravě, ve většině studií se ale neprokázalo, že by toto snížení bylo dostatečné k tomu, aby dokázalo vyrovnat negativní vápníkovou bilanci a zabránit zničujícímu účinku na kosti, který taková strava má.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Maso obsahuje hodně bílkovin i hodně fosforu. Konzumace masa způsobovala u lidí při většině pokusů zápornou vápníkovou bilanci.

Dvě studie z nedávné doby ukázaly, že se vylučování vápníku zvýšilo o 23 procent, když byl do stravy zařazen tuňák a jiné maso. Další pokus, který byl specificky zaměřen na prokázání účinku fosforu na vápníkovou bilanci u lidí, ukázal zvýšení ztrát vápníku o 28 procent, když byl nízký příjem bílkovin nahrazen vysokým příjmem bílkovin, a to i tehdy, když byla hladina fosforu stravou udržována na vysoké úrovni.

Je třeba znovu zopakovat, že záporné účinky konzumace masa na populaci jsou jasně demonstrovány nadměrnými ztrátami kostní hmoty u Eskymáků (kteří kromě masa nejedí skoro nic jiného).

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2766
Datum: 13. 1. 2009