Jestliže vápník nezískám z mléka či mléčných výrobků anebo z tabletek vápníku, z jakého jiného zdroje mohu přijímat tuto nezbytnou živinu?
Maso, drůbež a ryby obsahují vápníku málo, pokud nejíte kosti. Mléko a mléčné výrobky jsou koncentrovaným zdrojem vápníku.
Primárním zdrojem vápníku je, podobně jako i u jiných minerálů, půda. Rostliny absorbují minerály z vodních roztoků v půdě a včleňují je do svých tkáňových buněk, kde slouží k různým potřebám. Zvířata konzumují rostliny a získávají z nich vápník. Lidé mají vysoce výkonné zažívací ústrojí, které dokáže, a to prakticky za jakýchkoliv okolností, absorbovat potřebné množství vápníku, aby vyhovělo potřebám těla.
Střevní buňky fungují jako regulátor množství vápníku, který vstoupí do těla. Množství, které je vstřebáno, je relativně nezávislé na množství vápníku, které se nachází v naší stravě. Je-li obsah vápníku ve stravě nízký, pak se z potravy vstřebá relativně vyšší procento tohoto minerálu. Je-li strava na vápník bohatá, pak se vstřebá relativně menší procento vápníku. Potřeby těla jsou vždy tím určujícím faktorem, který reguluje vstup vápníku do buněk střevní stěny.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob