Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Onezimus (užitečný, prospěšný)

Otrok, který se po útěku od svého pána setkal s Pavlem. – Koloským 4,9. Filemonovi 10-20.
 

V novozákonní době bylo otroctví běžným jevem. Onezimus je jedním z mála otroků, které známe podle jména. Patřil Filemonovi, křesťanovi, který žil pravděpodobně v Kolosech. Onezimus utekl a nějaký čas pobýval na místě, kde byl vězněn Pavel. Nevíme, kde to bylo, protože Pavel byl během svého působení vězněn na různých místech. Pavel Onezima dobře znal. Když píše Filemonovi ze své vězeňské cely, mluví o Onezimovi jako o svém „synovi“ (Fm 10). Pavlovi šlo v tomto dopise hlavně o to, aby Filemon jako otrokář přijal Onezima po jeho návratu jako „milovaného bratra“ (v. 16) a nedělal mu velké problémy.

Pro nás je obtížné představit si Onezimovu situaci. Stal se křesťanem. Na krátkou dobu okusil svobodu. Nyní ho apoštol vyzval, aby se vrátil ke svému pánovi a „bratrovi“ v Kristu, ale stále i svému majiteli. O vztahu mezi Filemonem a Onezimem od tohoto momentu můžeme jen spekulovat. Doufáme, že Pavlova intervence opravdu přispěla k tomu, že už mezi nimi nebyl jen vztah pán – otrok, ale také bratrské pouto.

I dnes se mohou vztahy komplikovat v důsledku různého společenského zařazení či nastavení. Majitelem domu, který si pronajímáte, je jiný křesťan. Další křesťan může vést firmu, která konkuruje té vaší. Člověk, který je v práci vaším šéfem, možná sedí na bohoslužbě vedle vás. Spojit „bratrské“ a „sesterské“ vztahy s dalšími vztahovými aspekty může představovat určitou výzvu. Musíme však najít způsob, jak spolu vycházet, protože jsme především bratři a sestry v Kristu.

Pane, děkujeme Ti, že jsi Otcem nás všech. Pomoz nám, abychom si uvědomovali, co znamená být „bratrem“ nebo „sestrou“ našich spoluvěřících.

Z knihy Reindera Bruinsmy Tváří v tvář. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.

Počet přečtení: 21
Datum: 11. 10. 2024
Jitřenka
říjen 2024
POÚTSTČTSONE
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Odebírat emailem