Junk food a deprese
V nové španělské studii, které se zúčastnilo 9000 lidí, vědci sledovali souvislost konzumace junk food s mírou depresivity. Ukázalo se, že lidé, kteří konzumovali junk food nejčastěji, měli o 40 % vyšší riziko deprese než ti, kteří tyto potraviny konzumovali zřídka anebo je vůbec nejedli. Počet depresivních jedinců narůstal s množstvím zkonzumovaného jídla tohoto druhu. Zajímavé bylo, že nárůst depresivity byl zaznamenán již při konzumaci malého množství junk food. Mezi účastníky studie s nejvyšší konzumací junk food patřili osamělí lidé, kuřáci, lidé málo fyzicky aktivní, lidé pracující více než 45 hodin týdně a ti, kteří měli nízký příjem zdravých potravin (ovoce, zeleniny, ořechů, ryb či olivového oleje).
Předpokládá se, že ochranně proti depresím působí příjem vitamínů skupiny B a omega-3 mastných kyselin. Transmastné kyseliny (bohatě zastoupené v junk food) riziko deprese naopak zvyšují.
Převzato z webových stránek Ambulance klinické výživy (AKV).