Kadeřávek - odolný zdroj vitaminů, pro lepší vzhled
Nutriční hodnota je velmi vysoká: poobědváme kadeřávek jako hlavní jídlo a máme denní dávku vitaminu C zajištěnu. A s vápníkem po takovém obědě na tom budeme tak, jako bychom vypili dvě sklenice mléka. Br. Osteoporózy se s kadeřávkem bát nemusíte.
Nemusíte ani brát vitamin A v kapslích; když sníte kadeřávek, přijímáte provitamin A a tělo už se o další postará. Dočetla jsem se, že kadeřávek má provitaminu A čtyřikrát více než brokolice, a to je co říci.
Nechybí ani vitamin E, který zabraňuje vnitřnímu «rezivění». Jeden z odborníků na antioxidanty z Coloradské univerzity tento vitamin přirovnává k hasicímu přístroji, který pomáhá ubránit buněčnou membránu. Kadeřávek je zelenina pro krásky, obsahuje mj. biotin čili vitamin H (dle německého slova haut = pleť), ten je dobrý pro pleť a vlasy. Biotin je béčkový vitamin. Kromě jediného sourozence – vitaminu B12 – jsou tu všechna béčka pěkně pohromadě. A v jednotě je síla, jak známo. Když připočteme minerály (draslík, fosfor, hořčík, železo…) a vlákninu, je jasné, že kadeřávek je prostě skvost.
Kadeřávek operu. Pokud je zima a mráz, nemá ani žádné škůdce, což je výhoda. Letní zeleniny aby člověk prohlížel lupou, jestli tam není nějaká ta mšice. Kadeřávek nakrájím a ve slané vodě uvařím doměkka. Podávám například s bramborem podobně jako špenát nebo jen tak s máslem. Může být i zapékaný nebo jej – nadrobno nasekaný či umletý – můžeme přidávat do karbanátků.
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.