Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Kaki - čistí střeva, hojí sliznice

Kaki gurma nebo churma jsou krásně oranžové koule. Připomínají pěkně vybarvená rajčata. Je to ovoce pro trpělivé lidi. Když si kaki koupíte a pěkně začerstva sníte, neznamená to, že si na něm pochutnáte. Kaki se musí nechat pěkně uzrát, tedy jíst ho, až když je měkké. Chce to vystihnout tu správnou dobu, abyste je nenechali zkazit, a přitom aby bylo dost zralé. Jinak se budete tvářit podobně, jako když si dáte trnky.
Rubrika: Ovoce
|
Typ článku: Encyklopedie

Kaki roste na stromě, který se jmenuje tomel japonský – odborně Diospyros kaki. Nechci unavovat odbornými termíny, ale tenhle je tady funkční – je to taková mnemotechnická pomůcka. Diospyros znamená «Diův oheň». Rudé plameny přisuzované šéfovi řeckých bohů byly asi stejně nepřehlédnutelné jako kaki, proto ten oheň v odborném názvu.

Kaki umí čistit všechny lidské «trubky» – má pektiny a ty napomáhají vyprazdňování a taky zadržují cholesterol. Sliz v kaki obsažený zas dokáže hojit střevní sliznici. Zkrátka a dobře – když sníte kaki, lépe se vám bude dařit při činnosti, které děti říkají obdobně. Ovšem ne že by kaki jenom projímalo – ono umí i něco jiného – díky obsahu taninů zabírá při opačných problémech než je zácpa.

Taky už víte, že červené plody obvykle obsahují další cenné látky, jako jsou třeba karotenoidy. V kaki převládá lykopen. Ten významně chrání prostatu a taky dělá dobře očím.

No a kudy do kaki? Když jste si jisti, že je tento plod skutečně zralý, tedy když je měkký, odstraňte stopku, pak kaki rozkrojte napůl a lžící vydlabejte vnitřek.

Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.

Počet přečtení: 8013
Datum: 24. 11. 2020