Kedlubnové karbanátky
Na oleji podusíme cibuli, po chvilce přidáme kedlubnu, ochutíme saturejkou, kmínem, bazalkou a solčankou a pod pokličkou dusíme asi 15–20 minut. Potom zasypeme mletou paprikou, zalijeme, ochutíme česnekem, sójovou omáčkou a solí a zavaříme. Po zavaření nasypeme kuskus (nebo drobné těstoviny) a vaříme na hustou kaši (12–15 minut) tak, aby po nabrání hmota z vařečky téměř nestekla, ale podržela si svůj tvar. Dochutíme majoránkou, vmícháme olej a pak na 5 minut odstavíme.
Dávkovačem na zmrzlinu (nebo namočenou naběračkou) dávkujeme na vymaštěný plech kopečky, mírně je rozplácneme a po chvilce zatuhnutí pečeme v troubě asi 20 minut. Podáváme s bramborami, chlebem nebo luštěninovou či zeleninovou omáčkou.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.