Kmín: zlepšuje trávení, protijed solaninu
Patří tedy mezi nejužívanější koření spolu s paprikou, majoránkou a pepřem. Kmín konzumujeme prakticky denně – třeba v chlebu.
Napadlo vás někdy, proč vlastně se do chleba dává kmín? Zlepšuje chuť, povzbuzuje trávení, zabraňuje nadměrné plynatosti, kterou by zvláště čerstvý chléb mohl způsobit.
Pokud si doma vaříme brambory, taky si k nim přidáváme kmín. Proč zrovna tahle kombinace? Není to náhodou. Říká se, že každý jed má svůj protijed. Brambory obsahují, zvláště v zimě, kdy začínají klíčit, solanin, který našemu zdraví rozhodně nesvědčí. Kmín nám pomáhá jako protilátka. Doporučoval jej i známý poradce v otázkách zdraví – páter Ferda.
Kmín funguje nejen jako «protijed» proti solaninu, ale taky jako prostředek proti nadýmání. Pomáhá trávit těžší jídla, zmírňuje žaludeční křeče. Silice, které kmínu propůjčují vůni, působí i proti střevním parazitům.
Zvykla jsem si už na kmín z farmářského trhu, který pěstují «za kopcem» a je tudíž čerstvý, nevyčichlý, prostě jedna báseň.
http://www.countrylife.cz/kmin-cely-100-g-bio-country-life
Z knihy Hanky Synkové Všechno je dobré. Vydalo nakladatelství Triton.