Kodaň: skoro 90 procent všech pokrmů je bio
Představitelé Kodaně stanovili v roce 2007 cíl dosáhnout na 90 procent podílu biopotravin ve školách, mateřských školách, denních stacionářích, nemocnicích, vězeních, kantýnách, sportovištích a domovech seniorů – celkem 1 100 kuchyních.
Školní kuchyně tento cíl dokonce překročily, dnes nabízejí v průměru 94 % pokrmů v biokvalitě. Městské jídelny v domovech seniorů jsou zatím na 60% podílu bio. Každý rok zpracují městské kuchyně na 11 milionů kilogramů potravin. V době, kdy kodaňští radní cíl stanovovali, byl podíl biopotravin „jen“ 51 % a většina veřejných kuchyní se spoléhala především na polotovary.
Náklady na poskytování pokrmů se od roku 2007 nezvedly, přesto, že bioprodukty jsou dražší než konvenční suroviny. Představitelé města tvrdí, že úspory byly dosaženy zejména vařením z čerstvých surovin, eliminací mražených produktů, nakupováním sezónních potravin, zvýšením podílu zeleniny, snížením plýtvání, snížením množství masa v pokrmech a pečením vlastního pečiva.