Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Konzumace bílé rýže může být někdy a někde riskantní

Bílá rýže se vyrábí procesem, během kterého je odstraněn vnější přirozený obal. Tím je však střed zrna tvořený sacharidy vystavený plísním, bakteriím a hmyzu. Aby zabránili zkažení a ztrátám, někteří výrobci pokrývají rýži vnější vrstvou tvořenou mastkem a glukózou.
|
Typ článku: Poradna výživy

Mastek je amorfní podobou stejné látky, ze které sestává azbest: mastek používaný na rýži je tak často kontaminován velkým počtem vláken azbestu. Po konzumaci takovéto rýže se část azbestu vstřebá střevní stěnou a prochází tělem; nakonec jsou některá azbestová vlákna profiltrována ledvinami do moče.

Je známo, že azbest, je-li vdechnut, způsobuje rakovinu plic a plicní výstelky (mezotelu). Vědci se domnívají, že vlákna azbestu mohou způsobovat rakovinu žaludku a další rakoviny gastrointestinálního traktu, jsou-li vstřebána z jídla. Existuje i obava, že v důsledku požívání zrnek mastku se může dostavit rakovina vaječníků.

Doporučení, které je psáno na každém obale, totiž abychom rýži před vařením propláchli, nemá v tomto ohledu valný smysl - bylo totiž zjištěno, že i po devítinásobném propláchnutí ještě stále určité množství mastku na rýži zůstávalo. Rýže tohoto druhu se prodává zejména na Havajských ostrovech, v Kalifornii a v Portoriku.

S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.

Počet přečtení: 7141
Datum: 11. 4. 2012