Jakou roli hraje pro zdraví zpracování potravin?
Nejde jen o to, aby potraviny, které jsou součástí zdravé stravy, zahrnovaly škroboviny, zeleninu a ovoce - musí být současně v nejvyšší možné míře podávány v celistvé, nerafinované podobě.
Rubrika: Výživová poradna
| Typ článku: Poradna výživy
Tím, že se změní forma komplexního sacharidu v důsledku procesu, jakým je např. pomletí rýže natural na mouku (nebo rozmělnění jablka na pyré), mění se i reakce těla na konzumaci potraviny. Mletí (rozmělnění) ovlivňuje rychlost trávení a vstřebávání uhlohydrátu a má za následek rychlejší vzestup hladiny glukózy i inzulinu v krvi.
Pomalé zahřívání a vaření potravin způsobuje rozkládání komplexních uhlohydrátů na jednodušší formy, čímž zvyšuje jejich stravitelnost i následný vzestup hladiny krevního cukru.
S využitím informací z knihy dr. Johna McDougalla „McDougallův plán". Vydala Společnost Prameny zdraví a OS Maranatha.
Počet přečtení: 2962
Datum: 18. 1. 2012