Co vám vadí na bílém chlebě a pečivu?
Problém je ve způsobu vymílání bílé mouky. Obilné zrno se skládá z vnější slupky – otrub, klíčku a endospermu (moučného jádra). Otruby obsahují vlákninu, vitamíny, minerály a malé množství bílkoviny. Klíček je bohatým zdrojem vitamínů B a E, minerálů a vlákniny. Endosperm, který tvoří přibližně 80 procent celého zrna, obsahuje bílkovinu (gluten) a škrob.
Endosperm je jedinou částí zrna, která se používá k výrobě bílé mouky. Výživné otruby a klíčky, které jsou v průběhu mletí odstraňovány, se paradoxně prodávají jako krmivo pro zvířata.
Potravinářský průmysl problém ještě prohlubuje používáním různých látek, které se přidávají k mouce nebo do těsta za účelem zlepšení pekařské kvality a kvůli strojovému zpracování, jako např. diacetylester kyseliny vinné (emulgátor), aby se ušetřilo na kypření, či mono- a diglyceridy mastných kyselin, aby se těsto lépe zpracovávalo.
Dr. Hans Diehl, M.P.H., zakladatel programu CHIP, odborník na zdravou výživu a životosprávu.