Konzumace bioproduktů sníží množství pesticidů v našich tělech
Vědci sledovali téměř 4500 lidí ze šesti měst ve Spojených státech a sbírali informace o způsobu jejich stravování, včetně druhů a množství produktů, které v uplynulém roce jedli, a jak často jedli biopotraviny.
Výzkumníci odhadovali množství konzumovaných pesticidů srovnáním typického příjmu specifických potravin s průměrnou úrovní reziduí pesticidů v těchto potravinách. Lidé, kteří uvedli, že jedli bio ovoce a zeleninu alespoň občas, měli významně nižší hladiny reziduí pesticidů v moči, než lidé, kteří téměř vždy jedli konvenčně pěstované produkce. Ti, kteří jedli bio ovoce a zeleniny „často nebo vždy“, vykazovali v průměru o 65 procent nižší hladiny metabolitů pesticidů v moči, než ti, kteří jedli bio ovoce a zeleninu „jen zřídka nebo nikdy“.
Většina pěstovaných zemědělských plodin se dnes ošetřuje pesticidy. To není jistě dobré pro životní prostředí. Jaký účinek má však tato praxe na člověka?
O důsledcích konzumace potravin s obsahem pesticidů na zdraví člověka toho mnoho není známo, zvláště za předpokladu, že chemické látky mohou být mnohem škodlivější při jejich vzájemné kombinaci než výskytu jednotlivě.
Co se v této souvislosti odehrává v našich tělech, pokud jíme pouze biopotraviny, se nedávno pokusil zjistit také maloobchodní řetězec COOP ve Švédsku. Výsledky byly tak zajímavé, že o tom natočil film (The Organic Effect), aby inspiroval co nejvíce osob k přechodu na biopotraviny.
Vědci vyšetřili členy jedné pětičlenné švédské rodiny, která z ekonomických důvodů nekupovala a nekonzumovala biopotraviny. Odebrali od rodičů i tří dětí vzorky moči. Ukázalo se, že v těle každého z nich se nachází množství různých pesticidů – insekticidy, fungicidy i regulátory růstu plodin. Veškeré potraviny byly následně v kuchyni nahrazeny biopotravinami. Po čtrnácti dnech byly odebrány další vzorky moči. Prakticky všechny pesticidy zmizely.
S použitím podkladů ze serveru www.bio-info.cz.