Koriandr pomáhá při zánětech kloubů a revmatismu
Koriandrová semínka – to jsou takové malé kuličky. Prášek vzniklý jejich pomletím se používá do různých kořenících směsí, zejména je užitečný do tzv. umělých mas – ať už jde o masa ze sóji, seitanu nebo o maso typu «robi». Velice účinně pomáhá při jejich trávení. Obdobné je to i u pokrmů z luštěnin.
Koriandr může pomoci i při potížích s játry, žlučníkem či se slezinou.
Nové zprávy z vědeckého světa působí nadějně: koriandr prý pomáhá vyloučit rtuť z nervových buněk, dokonce i z mozku. Čaj z koriandru nejen že tlumí nadýmání, ale také pomáhá léčit záněty kloubů a revmatismus.
Po koriandru sáhneme, i když nás bolí v krku a nemáme po ruce žádné kloktadlo. Připravíme si koriandrový odvar a tím kloktáme. Pokud koriandr pěstujeme, můžeme využívat také čerstvé lístky – třeba do salátů, omáček. Jsou bohaté na vitamin A, B1, B2, C a železo. Když prý je budeme denně konzumovat s medem před spaním, můžeme si zvýšit duševní sílu a bystrost.
Žvýkání koriandrových lístků je prevencí proti vzniku zubního kazu. A stejně jako žvýkání koriandrových semen pomáhá zlepšit dech.
Čerstvé lístky koriandru jsou vynikající spolu s citronovou travou a galgánem k okořenění orientálních polévek. Možná se vám teď vybavila jedna filmová hláška: „Vy už samou roztažností nevíte, co byste do huby strčili“, ale tahle polévka je přímo ozdravná.
Myslím, že kdyby i v nemocnicích občas kořenili čerstvými bylinkami z vlastní zahrady a netrvali na polévkách typu frankfurtská a na játrových paštikách v plechu s bílým rohlíkem apod., že by se pacienti snáze uzdravovali a nakonec i ekonomicky by to byla změna k lepšímu.
Koriandrem se vylepšuje i víno nebo likéry.
Koriandr působí jako antibiotikum i jako afrodiziakum. Je to zkrátka «áčko». Já bych řekla, že je to přímo kouzelná bylina: V době, kdy byl absolutně nesehnatelný, jsem si sehnala alespoň pár semínek k pěstování. Semínka vzešla, vyrostlo něco jako kopr. Ale – kopr poněkud nevábný. Tedy, abych koriandru nekřivdila – lístky jsou docela chutné, ale semínka, dokud nedozrají, věru dobře nevoní. (Některé prameny přirovnávají jejich odér – s prominutím – ke štěnicím!)
Ale za čas se stane ten zázrak (něco jako pohádka o ošklivém káčátku): Semínka dozrají – a voní! Voní dokonce trochu po pomerančích.
Prozradím tajemství: chci-li, aby zeleninový pokrm opravdu dobře chutnal, přidám mletý (nejlépe čerstvě mletý) koriandr. Totéž, když peču chleba: kromě kmínu a špetky muškátového květu dávám i plnou lžičku mletého koriandru.
Mimochodem, je součástí různých kořenících směsí – třeba koření na ryby. Je také nezbytný v indických směsích chicken masala, garam masala i chat masala.
Vynikající pokrm je dušená zelenina, okořeněná garam masalou. Ta obsahuje mimo jiné koriandr, hřebíček, kardamom, chilli, řecké seno pískavici, skořici, zázvor, černý pepř a muškátový oříšek. Do směsi patří ještě některá další koření typická pro indickou kuchyni, jako je třeba asafoetida, ale ne všude je k dostání. Můžete tedy koupit garam masalu už hotovou. V době internetu už to není problém.