Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Které produkty rostlinného původu jsou pro výživu nejdůležitější a proč?

Byly a jsou vypracovávány různé studie, které se pokoušejí kvantifikovat např. antioxidační potenciál či další prospěšné účinky pravidelného užívání určitých rostlinných potravin.
|
Typ článku: Poradna výživy

Z tohoto pohledu se na čele žebříčků objevují třeba česnek (mj. snižuje cholesterol a krevní tlak), brokolice (proti rakovině), sójové boby a výrobky z nich (proti rakovině), jahody (největší antioxidační potenciál z ovoce) či vlašské ořechy (snižují riziko nemocí srdce a cév).

Ukazuje se však rovněž, že při kombinování rostlinných potravin se prospěšné účinky jejich jednotlivých složek ne pouze sčítají, ale násobí! Z tohoto pohledu je obrovským rozdílem, jestli si vezmeme tabletu vitamínu C, anebo jíme hojně ovoce či zeleninu, které tento vitamín obsahují. Množství vitamínu v rostlinných potravinách může být stejné (nebo i nižší), ale konečný zdravotní prospěch je řádově větší. Společným jmenovatelem nerafinovaných rostlinných potravin pak zůstává velký obsah vlákniny, který přispívá k dobré činnosti - a tedy i zdraví a funkčnosti - střev.

Obecně lze tedy doporučit prostě a jednoduše jíst hojnost všech nerafinovaných produktů rostlinného původu - v nejrůznějších chuťových, ale i barevných kombinacích. Tím uděláme pro své zdraví maximum.

Robert Žižka, šéfredaktor časopisu Prameny zdraví

Počet přečtení: 3804
Datum: 14. 5. 2010