Které produkty rostlinného původu jsou pro výživu nejdůležitější a proč?
Z tohoto pohledu se na čele žebříčků objevují třeba česnek (mj. snižuje cholesterol a krevní tlak), brokolice (proti rakovině), sójové boby a výrobky z nich (proti rakovině), jahody (největší antioxidační potenciál z ovoce) či vlašské ořechy (snižují riziko nemocí srdce a cév).
Ukazuje se však rovněž, že při kombinování rostlinných potravin se prospěšné účinky jejich jednotlivých složek ne pouze sčítají, ale násobí! Z tohoto pohledu je obrovským rozdílem, jestli si vezmeme tabletu vitamínu C, anebo jíme hojně ovoce či zeleninu, které tento vitamín obsahují. Množství vitamínu v rostlinných potravinách může být stejné (nebo i nižší), ale konečný zdravotní prospěch je řádově větší. Společným jmenovatelem nerafinovaných rostlinných potravin pak zůstává velký obsah vlákniny, který přispívá k dobré činnosti - a tedy i zdraví a funkčnosti - střev.
Obecně lze tedy doporučit prostě a jednoduše jíst hojnost všech nerafinovaných produktů rostlinného původu - v nejrůznějších chuťových, ale i barevných kombinacích. Tím uděláme pro své zdraví maximum.
Robert Žižka, šéfredaktor časopisu Prameny zdraví