Kvašáky mého táty
Budeme potřebovat: okurky přerosty, vinné listy, višňové listy, kopr, sůl, vodu a větší sklenice. Okurky vsypeme do větší nádoby, zalijeme studenou vodou a necháme asi hodinu odmočit. Následně všechny okurky pečlivě opereme.
Na dno větší sklenice klademe vinné a višňové listy, kopr, nožem propíchnuté okurky. Mezi další vrstvu klademe listy s koprem a opět vrstvíme okurky. Vrch sklenice opět překryjeme listy.
Okurky zalijeme vlažnou vodou s rozmíchanou solí, tak aby byly všechny suroviny ponořené. (Na litr vody použijeme tři mírně uhlazené polévkové lžíce soli.) Necháme asi týden v teplém místě přikryté víčkem (ne však příliš utaženým).
Jakmile jsou kvašáky hotové, uskladníme je v chladnu. Důležité je ponechat je v nálevu a vytáhnout až těsně před konzumací.
Můj tip: Kvašáky se dělají různě, někdy se do nich přidává kůrka chleba, křen nebo třeba česnek. Pokud bychom chtěli uchovávat kvašené okurky déle, používáme nálev převařený – a je důležité zařadit právě křen nebo křenové listy.
Z webových stránek Greenwayfood Petra Klímy, šéfkuchaře restaurace Country Life v Praze Dejvicích.