Špenát s rajčaty na indický způsob
Poduste doměkka špenát, asi 3-5 minut, a pak ho dobře vyždímejte a odložte stranou. Z konzervy vyjměte rajčata a dejte je zatím také stranou. Špenát rozmixujte v mixéru nebo robotu a také odložte stranou.
Šťávu z rajčatové konzervy nalijte do velkého kastrolu a ohřejte ji na střední teplotu. Přidejte žampiony, zázvor, koriandr, kurkumu, kmín a paprikové vločky a za stálého míchání směs 1 minutu povařte. Pak vmíchejte odložená rajčata a miso pastu a vařte 3 minuty. Potom do směsi zamíchejte špenátové pyré. Vařte dále, až pokrm bude horký a bude mít stejnoměrnou konzistenci.
Tento jednoduchý recept překypuje chutěmi. Výborně jde dohromady s quionoou, s hnědou, červenou a černou rýží, a dokonce i s další zeleninou.
Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.