Květákové steaky s hummusem
Na steaky: 1 menší hlávka květáku (600 g), 3 lžíce miso pasty*, 1 lžička mletého římského kmínu, 1 lžička jablečného octa
Na hummus: 400 g předvařené cizrny, 2 lžíce tahini (můžete vynechat) , 1 stroužek česneku, 2 lžíce vody, sůl, pepř
Postup přípravy: Troubu předehřejte na 190 °C. Hlávku květáku očistěte, ale nevykrajujte – pokud to bude možné, nechte ji vcelku i s košťálem. Následně hlávku nakrájejte na plátky silné zhruba 2 cm a naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. V misce si smíchejte miso pastu, mletý římský kmín a jablečný ocet a vzniklou směsí potřete plátky květáku. Plech dejte do trouby a „steaky“ pečte 30–35 minut při 180–190 °C do změknutí.
Mezitím si připravte hummus a špenátovou směs. Pro přípravu hummusu rozmixujte dohladka předvařenou cizrnu, tahini, 1 stroužek česneku, 2 lžíce vody, špetku soli a špetku pepře. Poté si vezměte pánev, rozehřejte na ní 1 lžíci olivového oleje, přidejte špenát a opékejte ho zhruba 1 minutu na mírném plameni. Následně přidejte prolisovaný česnek a opékejte další 2 minuty. Opečenou směs dochuťte solí a pepřem, zamíchejte a odstavte ze zdroje tepla.
Na závěr si ještě v nepřilnavé pánvi nasucho opražte piniové oříšky.
Nachystejte si 4 servírovací talíře, rozdělte do nich upečené květákové steaky, hummus a špenátovou směs a každou porci zasypte opraženými piniovými oříšky.
*Miso pasta je stěžejní surovina především japonské kuchyně, nachází ale široké využití v jakékoli kuchyni. Vyrábí se kvašením sójových bobů a rýže a díky své výrazné, aromatické chuti se hodí k dochucování vývarů, rizot nebo k přípravě dresinků.
Příprava: 25 minut; tepelná úprava: 35 minut; obtížnost: snadné; počet porcí: 4
Nutriční informace na 1 porci: 359 kcal, 17 g bílkovin, 35 g sacharidů, 18 g tuků
Tento recept najdete v kuchařce Jíme zdravě po celý rok.
O nás: Jsme parta mladých lidí se zájmem o zdravý životní styl a hlavně dobré jídlo. Vymýšlíme, vaříme a také fotíme zdravé, jednoduché a rychlé recepty pro širokou veřejnost. Provozujeme webové stránky jimezdrave.cz a mobilní aplikaci Fitrecepty. Do dnešního dne jsme vydali čtyři tištěné kuchařky - Jíme zdravě s Fitrecepty I., Jíme zdravě s Fitrecepty II., Jíme zdravě ve městě i na venkově a Jíme zdravě po celý rok. V kuchařkách, na webových stránkách i v mobilní aplikaci myslíme také na vegetariány, vegany a bezlepkáře. Věříme, že jíst zdravě je zábava a navíc se člověk cítí mnohem lépe :-) Mnoho další inspirace mohou fanoušci zdravého stravování získat také na Facebooku Jíme zdravě nebo Instagramu @fitreceptyapp.