Květákový mozeček s uzeným tofu
Najemno nakrájenou cibulku osmahneme v pánvi na oleji dorůžova. Přidáme kmín, kurkumu a opět krátce osmažíme (příliš dlouhé smažení kurkumy může způsobit následnou hořkost pokrmu).
Zalijeme vodou, vložíme na malé růžičky nakrájený květák a osolíme. Vaříme, dokud nezačne květák měknout.
Nakonec přidáme nahrubo nastrouhané tofu a znovu krátce povaříme, dokud se nevyvaří voda. Znovu dochutíme, dle vlastního uvážení můžeme naředit vodou nebo dohustit moukou. (Květák můžeme také téměř rozvařit, a vytvořit tak hustou kaši bez dohušťování).
Na talíři posypeme nakrájenou pažitkou nebo pórkem.
Tradiční český pokrm zpracovaný ve veganské verzi, kde typickou chuť a vůni vajec nahrazuje kombinace kmínu a kurkumy s černou solí. Skvělý jen tak posypaný pažitkou s celozrnným chlebem.
Ze Zeleninové kuchařky autora Petra Klímy. Vydalo nakladatelství Smart Press.