Liči
V liči se nacházejí všechny vitaminy kromě provitaminu A a vitaminu B12. Z nich je nejvíce zastoupen vitamin C (71 mg/100 g), jehož koncentrace je vyšší než v pomerančích a citronech. Sto gramů tohoto ovoce obsahuje více vitaminu C, než je třeba k pokrytí doporučené denní dávky pro dospělého muže (60 mg).
Vědci v Kalkatě (Indie) zjistili, že listy liči mají protizánětlivé, analgetické (utišující bolest) a antipyretické (snižují teplotu) účinky. Látky, které jsou za tyto účinky zodpovědné, se vyskytují rovněž v plodech, ale v daleko menším množství.
Díky analgetickým a antipyretickým vlastnostem a velkému množství vitaminu C, který zvyšuje odolnost organismu, se liči doporučuje při infekčních onemocněních jako doplněk léčby. Jeho pravidelná konzumace posiluje imunitní systém a pomáhá v prevenci nemocí.
Bílá dužina, jejíž vzhled připomíná dužinu hroznů, se hodí ke konzumaci spolu s jiným ovocem (např. do ovocných salátů), a dokonce i s rýží.
Sušené liči se velmi dobře skladuje a v tomto stavu se navíc ztrojnásobuje koncentrace výživných látek. Ztrácí se však 20 až 50 % vitaminu C. Do jednoho roku se liči může uchovávat mražené, což usnadňuje jeho přepravu na velké vzdálenosti. Při mražení ale liči ztrácí 10 až 15 % vitaminu C. Z liči se vyrábí i sirup.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.