Listový špenát
Do hrnce nalijeme vodu a přivedeme ji do varu. Špenátové listy vložíme do cedníku a na 1 minutu ponoříme do vroucí vody. Vyndáme je, vodu vylijeme, ve stejném hrnci ohřejeme olej a po 2 minuty restujeme česnek s cibulí. Přidáme blanšírovaný špenát, dochutíme mořskou solí, pepřem, promícháme. Hotovo! Podáváme jako přílohu, připadně s těstovinami, s tofu a podobně.
Pokud právě není po ruce čerstvý špenát, použijte mražené špenátové listy. Odpadne čištění a blanšírování.
A teď vyřešení záhady „špenát a železo“: špenát skutečně obsahuje hodně železa, ale to železo se ze syrového špenátu vstřebává velmi špatně. Po tepelné úpravě špenátu – jako například v tomto receptu – z něho získáte asi šestkrát více železa než v syrovém stavu.
Z knihy Igora Bukovského a Pavola Liptáka Hned to bude. Vydalo nakladatelství Slovart.