Mám první stádium odvápnění kostí a nechci užívat vápníkové tablety. Co bych měla jíst?
Nejvíc vápníku je v pažitce, sezamovém semínku, máku, sóji, tofu, čínském zelí, růžičkové kapustě, nízkotučných mléčných výrobcích, brokolici, jenže osteoporóza není jen záležitostí nedostatku vápníku. Důležitá je fyzická aktivita, dostatek vitamínu D, brómu, optimální poměr mezi vápníkem a fosforem, hormonální rovnováha.
Rubrika: Osteoporóza
| Typ článku: Poradna výživy
Na kosti nepříznivě působí kouření (i pasivní) a nadbytek bílkovin ve stravě, kterým je zatížených mnoho lidí. Jedním z nejrizikovějších faktorů je také přesolování.
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 12329
Datum: 15. 10. 2010