Mohou značku BIO dostat produkty z pole, které leží v blízkosti např. dálnice, jaderné elektrárny, skládky nebo spalovny odpadů?
V ČR však ekologicky hospodaří a produkují biopotraviny hlavně farmáři z oblastí, kde je nějaký stupeň ochrany přírody (např. rezervace, přírodní park, chráněná krajinná oblast apod.) anebo kde je příroda málo zasažena, poškozena či znečištěna průmyslovou výrobou.
Pravděpodobnost, že se ekozemědělec rozhodne hospodařit v některé z výše uvedených rizikových oblastí je malá i v souvislosti s jeho životním stylem, názory, smýšlením a přesvědčením. Ekologičtí zemědělci mají zpravidla velmi vřelý vztah k přírodě a často se aktivně podílejí na její ochraně i mimo svá hospodářství.
Mimo odebírání vzorků a charakter ekologických zemědělců je pro jistotu spotřebitele důležité také to, že ze zákona má ekozemědělec povinnost minimalizovat možnost jakékoli kontaminace. Jako preventivní ochranná opatření musí být vysazovány živé ploty, zakládány travnaté pásy, vysazovány větrolamy, využívány jsou i polní cesty, silnice a liniová zeleň.
Z brožurky o biopotravinách vydané v roce 2004 organizací pro ochranu spotřebitelů potravin a přátel ekologického zemědělství Pro-Bio Liga.