Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Mořská řasa nori pomáhá vylučovat toxické látky z těla

Jedna z nejrozšířenějších mořských řas, známá svou výbornou chutí. Nori nejvyšší kvality pochází z Japonska, jehož moře splňuje všechny předpoklady k jejímu růstu.
|
Typ článku: Encyklopedie

Řasa roste na sítích v pobřežních vodách a sbírá se za odlivu. Pěstování nori je složitý proces vyžadující značnou dovednost, kvalitní setbu, správnou teplotu, neznečištěné prostředí, správné načasování setby a sklizně. Nori se ručně sbírá a suší se na slunci na tenkých listech papíru.

Nutriční hodnoty nori jsou jedinečné. Nori obsahuje mj. EPA olej (účinný při prevenci arteriosklerózy), taurin (aminokyselinu, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitamínů, minerálů, bílkovin - a také chlorofyl.

Nori, jako všechny řasy, obsahuje dostatek jódu a tím brání zvětšení štítné žlázy. Řasy, které jsou vlastně jakousi mořskou zeleninou, obsahují o 10-20 procent více minerálních látek než běžná zelenina. Navzdory vysoké schopnosti vstřebávat minerály neabsorbují řasy z mořské vody škodlivé látky (jako se tomu děje v případě rybího masa, ve kterém se mohou škodliviny kumulovat). Kde je stupeň znečištění vody příliš vysoký, tam mořské řasy prostě nerostou.

Řasa nori obsahuje kyselinu alginovou, která je schopná vázat na sebe těžké kovy a další toxické látky a vyloučit je tak z lidského těla přirozenou cestou. Nori též rozpouští tuky a pomáhá vylučovat hlen nahromaděný v těle. Mořské řasy jsou alkalické, zásadotvorné. Nezpůsobují tedy překyselení krve a tím chronickou únavu.

Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být optimálně servírovány sice v malých množstvích, ale zato pravidelně. Používají se spíše jako koření při vaření luštěnin (doba přípravy se tím zkracuje) nebo se přidávají pro zvýraznění chuti do polévek či zeleninových jídel.

Počet přečtení: 8109
Datum: 1. 3. 2006

Mohlo by vás zajímat

WakameNoriLaminariaKombu