Mrkev na mátě s oříšky
lískové oříšky 100 g (nasekat na polohrubo a nasucho opražit), sezam 3 pl (přidáme k pražícím se oříškům), rostlinné máslo 2,5 pl, lístky sušené máty 6 ks, polohrubá mouka 3 pl, studená voda 2 š, solčanka 2 čl, napařená mrkev (předem ochucená solčankou a anýzem)
Rostlinné máslo rozpustíme na zapékací pánvi, mezi prsty rozdrtíme lístky máty, které přidáme do másla, přisypeme mouku (mícháme) a po chvilce dušení zalijeme studenou vodou. Rozšleháme a převaříme, ochutíme. Do vzniklé stejnorodé omáčky zamícháme předem napařenou a ochucenou mrkev. Posypeme směsí opražených oříšků a sezamu, případně nasekanou zelenou petrželkou, povrch mírně vtlačíme do mrkve (aby nasál chuť i vlhkost) a zapečeme (asi 15 minut). Podáváme jako samostatnénebo přídavné zeleninové jídlo.
Z knihy Romana a Halyny Uhrinových „Nevařte podle kuchařek“ (vydal Advent-Orion), kterou lze objednat na adrese www.a-o.cz.