Mrkvové nudle s fazolemi, rajčaty a pestem
3 stroužky česneku, 1 čl bílé miso pasty, 3 šálky listů bazalky, ½ šálku mandlí nebo vlašských ořechů, 2 pl lahůdkového droždí, ½ šálku zeleninového vývaru (viz výše) nebo vody, mletý pepř, 4 velké mrkve, 1 ½ šálku vařených fazolí cannellini, nebo propláchnutých a okapaných z konzervy (s výstelkou bez BPA), 1 šálek malých podlouhlých rajčat, podélně rozpůlených, ořechový parmezán (k podávání)
Do kuchyňského robotu vložte česnek a miso pastu a zpracujte tak, aby se česnek rozmělnil. Přidejte bazalku, ořechy a lahůdkové droždí a směs najemno rozmixujte. Přidejte vývar a podle chuti pepř a znovu umixujte dohladka. V případě potřeby přidejte o trochu více vývaru, aby omáčka měla požadovanou konzistenci pesta. Dejte stranou.
Mrkev nakrájejte na dlouhé tenké proužky, použijte k tomu spirálovač nebo krouhač zeleniny (mandolínu) či škrabku na zeleninu. Mrkvové nudle vařte asi 5-7 minut v páře doměkka. Pak je dejte do mělké mísy, přidejte fazole, rajčata a pesto omáčku a jemně vše promíchejte. Posypte ořechovým parmezánem a podávejte.
Recept pochází z Kuchařky Jak nezemřít, jejímiž autory jsou Michael Greger, Gene Stone a Robin Robertsonová. Knihu vydalo nakladatelství Noxi.