Myslela jsem si, že abych mohla vyrůst a být dostatečně silná, potřebuji mnoho bílkovin. Vy říkáte, že bílkoviny mohou mé kosti poškozovat. Potřebuji se zřejmě znovu naučit, co mám vlastně jíst.
Když se zamyslíme nad tím, že celý potravinářský průmysl (nabízející maso, mléko, mléčné výrobky a vejce) prodává potraviny s vysokým obsahem bílkovin, lépe pochopíme jejich marketing a obchodní záměry. Nemůžeme se tedy divit tomu, že lidé pod vlivem takovéto reklamy nerozumějí skutečné roli, jakou ve stravě bílkoviny hrají.
Dospělý člověk nepotřebuje více než maximálně 20 gramů bílkovin denně. Tyto bílkoviny jsou nezbytné pro růst vlasů, náhradu kůže, produkci hormonů, tvorbu tkáňových buněk a pro mnoho dalších účelů. Většina Američanů konzumuje 105 až 120 gramů (i více) bílkovin denně (různé studie nabízejí různé odhady). Co se stane s přebytečnými 100 gramy bílkovin?
Nadbytečné kalorie z tuků a uhlohydrátů se ukládají ve formě tělního tuku, pro bílkoviny však neexistuje žádný takový skladovací systém. Kdybychom byli bílkoviny skutečně schopni ukládat, hromadily by se nám ve svalech a po létech holdování vysokoproteinové stravě by řada z nás připomínala kulturisty typu Arnolda Schwarzeneggera.
Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob