Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Myslela jsem si, že abych mohla vyrůst a být dostatečně silná, potřebuji mnoho bílkovin. Vy říkáte, že bílkoviny mohou mé kosti poškozovat. Potřebuji se zřejmě znovu naučit, co mám vlastně jíst.

Lidé se často mylně domnívají, že když je trocha bílkovin pro tělo dobrá, tak čím víc bílkovin přijmou, tím lépe udělají pro své zdraví. Masný průmysl nedávno spustil vekou reklamní kampaň, kterou nás přesvědčuje, že „hovězí maso dává sílu“. Přitom využívá široce přijatého mýtu, že hovězí maso se svým vysokým obsahem bílkovin je potravinou nutnou k dobré výstavbě těla.
Rubrika: Osteoporóza
|
Typ článku: Rady lékaře

Když se zamyslíme nad tím, že celý potravinářský průmysl (nabízející maso, mléko, mléčné výrobky a vejce) prodává potraviny s vysokým obsahem bílkovin, lépe pochopíme jejich marketing a obchodní záměry. Nemůžeme se tedy divit tomu, že lidé pod vlivem takovéto reklamy nerozumějí skutečné roli, jakou ve stravě bílkoviny hrají.

Dospělý člověk nepotřebuje více než maximálně 20 gramů bílkovin denně. Tyto bílkoviny jsou nezbytné pro růst vlasů, náhradu kůže, produkci hormonů, tvorbu tkáňových buněk a pro mnoho dalších účelů. Většina Američanů konzumuje 105 až 120 gramů (i více) bílkovin denně (různé studie nabízejí různé odhady). Co se stane s přebytečnými 100 gramy bílkovin?

Nadbytečné kalorie z tuků a uhlohydrátů se ukládají ve formě tělního tuku, pro bílkoviny však neexistuje žádný takový skladovací systém. Kdybychom byli bílkoviny skutečně schopni ukládat, hromadily by se nám ve svalech a po létech holdování vysokoproteinové stravě by řada z nás připomínala kulturisty typu Arnolda Schwarzeneggera.

Dr. John A. McDougall, odborník na prevenci a léčbu civilizačních chorob

Počet přečtení: 2815
Datum: 13. 1. 2009