Nakládaná sušená rajčata po našem
2 šálky sušených rajčat (do misky), 2 šálky horké vody (zalít), ½ čaj. lžičky soli (přidat)
Zamíchejte a nechte stát asi 1 hodinu. Potom vodu slijte.
1 šálek ochucené rajčatové šťávy (přidat k rajčatům), 3 stroužky česneku, 1 čaj. lžička bazalky, ½ čaj. lžičky provensálského koření, 2 pol. lžíce panenského olivového oleje
Všechno zamíchejte a nechejte stát asi 10 minut. Pak jsou rajčata připravena k užívání. Můžete je konzumovat s celozrnných chlebem s nakrájenou cibulí a jinou zeleninou. Stejně tak se po nakrájení hodí do zeleninových salátů nebo na obohacení a ozdobu zdravých jídel.
Pokud sušená rajčata nenakládáte do oleje, můžete je použít nakrájená do těsta na dalamánky a chleba, do sendvičů, k pečené zelenině, rozmixovaná pak do pomazánek a pesta.
Vědecké studie ukazují, že hojná konzumace rajčat a výrobků z nich chrání před některými druhy rakoviny. Ti, kteří konzumují největší množství lykopenu, který se nachází v rajčatech, a alfakarotenu, jenž se nachází v mrkvi, mají nižší riziko vzniku rakoviny plic. Nekuřáci, kteří „spořádali“ nejvíce karotenu, měli ve velké studii o 63 % nižší riziko rakoviny plic; působil tedy jako ochranný faktor. Kuřáci zase měli zdravotní účinek z lykopenu, ne však z dalších karotenoidů.
Z kuchařky Romana Uhrina 77 inspirací pro zdravý život. Vydal Vyšehrad společně s Prameny zdraví.