Nejhorší jídla před spaním
Zatímco málo kyselá jídla, jako jsou celozrnné potraviny, bylinné čaje, nízkotučné mléko, jogurt či banán příjemně utiší „kručící“ žaludek, tučná, sladká a kyselá jídla či nápoje s obsahem kofeinu mohou výrazně narušit kvalitu našeho spánku, zvětšit náš obvod v pase a dokonce i poškodit tkáně jícnu a hrdla.
Pojďme se podívat na to, které potraviny a nápoje jsou z tohoto pohledu našimi největšími nepřáteli.
Káva – nejenže je káva bohatá na kofein, je také hodně kyselinotvorná, a tak podporuje produkci a působení kyseliny chlorovodíkové (HCl) během spánku. Pokud se bez šálku kávy večer neobejdeme, volme raději kávu bezkofeinovou.
Čokoláda – po těžkém pracovním dni bývá tabulka čokolády někdy tím, po čem nejvíce toužíme. Pravidelné pojídání čokolády těsně před spaním ale neohrožuje jen obvod našeho pasu – čokoláda obsahuje kofein a stimuluje i obsahem teobrominu, hořkého alkaloidu.
Alkohol – jedna sklenka na dobrou noc snad někomu příjemně zklidní nervy. Relaxační efekt ovšem působí i na spojení žaludku a jícnu. Uvolní se svalový svěrač, jenž přestane být schopen udržet nestrávené jídlo tam, kde má být (tj. v žaludku), což způsobí reflux. Reflux, o němž nemá většina postižených ani tušení. Tím se stává ještě rizikovějším – trvá hodiny a nikdo ho neřeší.
Sýr – ten se přece tolik hodí ke sklence vína, nebo snad ne? Žel, podobně jako víno i sýr může spustit problémy s jícnem. A pozor: měkké sýry (feta, brie, hermelín, riccota apod.) způsobují reflux více než sýry tvrdé (parmezán, gouda apod.).
Ořechy – často se mluví o prospěšných účincích konzumace ořechů. Ale pokud jde o jejich konzumaci těsně před spaním, je třeba myslet na toto: ořechy jsou bohaté na tuky, a byť se jedná o tzv. dobré tuky, přesto jde o tuk, který již nedostane šanci na to, aby se „spálil“ běžnými denními aktivitami. Když si před spaním pochutnáme na větším množství jakýchkoliv ořechů, mohou se stát dvě věci: zůstanou „sedět“ v trávicím systému, ztíží nám usínání a zhorší kvalitu spánku a/nebo se přemění na tukový polštář, se kterým často a mnohdy i marně bojujeme.
Tučná zpracovaná jídla – tedy jídla, jejichž konzumace nám často přináší uspokojení – ať už jde o hamburger nebo hranolky, sušenky či chipsy. Takové pokrmy v našem vnímání násobí večerní pohodu (mastné, slané, křupavé – mňam). Ale vedle toho, že obsahují nadměrné množství kalorií, i jejich konzumace způsobí uvolňování kyseliny chlorovodíkové, která naruší klidný noční spánek.
Kyselé ovoce – pomeranče, citrony, grepy, pomerančové džusy, ale i zelená jablka, třešně, broskve či borůvky. Nevinné pojídání misky oblíbeného ovoce těsně před spaním může být vysvětlením refluxu, kterým trpíme.
Bublinkové nápoje – nejenže je popíjení sladkých sycených nápojů (limonád) zcela nevhodné z kalorických důvodů; plechovka či láhev navíc obsahují plno kyselin a oxidu uhličitého. Kyselina v nápoji poškodí nejen ochranný povrch zubů (sklovinu), ale škodí i tkáním, například žaludeční sliznici. V žaludku a střevech se drží nadměrné množství oxidu uhličitého, což zvyšuje pocity tlaku a bolestivou plynatost.
Zmrzlina – hurá! První pomoc po špatném a těžkém dni, kdy nás někdo naštval, zklamal, urazil či dokonce zradil… Dejme si však pozor na to, abychom ji požili s dostatečným odstupem před tím, než se odebereme na kutě (alespoň tři hodiny). Jinak si s sebou do postele bereme párek nepříliš přátelských „kamarádů“ naší postavy a zdraví – nasycené tuky a bílý cukr. Tuk se během spánku nespálí a cukr prudce zvýší hladinu inzulínu v krvi, což může způsobit během spánku neklid, převracení se, otáčení a dokonce i noční můru.
Z výživových doplňků není vhodné těsně před spaním užívat: koenzym Q10, velké dávky vitamínu C, česnek, třezalku tečkovanou a chrom.
Petra Gálisová a Igor Bukovský, AKV