Nejsou zdravé produkty dražší?
Uvědomíme-li si ale propastný rozdíl v obsahu živin (rostlinné potraviny mají nejen vyšší obsah vitamínů, minerálů, a samozřejmě i antioxidantů, fytolátek, vlákniny) a škodlivin (živočišné potraviny obsahují daleko více „makroškodlivin“ – tuk, cholesterol, sůl) bilance se začíná vyrovnávat – zdraví totiž neznamená pouze dostat do sebe potřebné (nebo nadbytečné) množství kalorií.
A postavíme-li svoji stravu skutečně racionálně, tedy založíme-li ji na základních surovinách (a ne na komerčních výrobcích), a to v první řadě na různě upravovaných obilovinách, ve druhé řadě na zelenině, luštěninách, ovoci, semenech a ořeších, zjistíme, že je zdravá strava nejen nepoměrně pestřejší, barevnější a chutnější, ale nakonec také levnější. A to nahlížíme na problém jenom očima naší peněženky, a nemluvíme o ohromném (finančním) dopadu, jaký má zdravý způsob stravování z pohledu ekonomie, ekologie či zdravotnictví.
Ing. Robert Žižka
šéfredaktor časopisu Prameny zdraví