Nemívám už stále hlad
- trvalo přes půl roku, než jsem šla na vyšetření a dostala nějaké léky, které stav zlepšily…
Postupně jsem začala o jídle více přemýšlet a snažila se jíst zdravěji. Také se potýkám se sklonem k nadváze, takže pod vlivem spousty článků a doporučení jsem se naučila jíst malé porce v krátkých časových intervalech, což bylo (zvlášť z mého dnešního pohledu) hodně náročné - celé dny jsem myslela na jídlo, v kolik a co budu jíst, zda budu mít čas, nebudu mít nějakou schůzku, také nebylo lehké pořád vymýšlet, co si dát k jídlu. Podstatnou část mého jídelníčku tvořilo celozrnné pečivo a mléčné výrobky, pak zelenina a ovoce, asi jedenkrát týdně maso…
Po smrti táty (infarkt, náhle, ve veku 51 let) před rokem a něco jsem ve svém životě změnila určité věci, začala se víc věnovat sobě, svému zdraví, dostala jsem se k józe (která také propaguje vegetariánství), začala jsem se více zajímat o stravu a s tím souvisí i vyhledávání míst, kde je možno se najíst - tak jsem objevila Country Life i časopis Prameny zdraví.
Poslední maso jsem jedla někdy začátkem listopadu: prostě jsem si najedou řekla dost - a dnes už si neumím představit, že bych maso jedla.
Následně jsem se rozhodla (vzhledem k přetrvávajícím problémům se stolicí) změnit jak jídelníček, tak počet jídel během dne, resp. zvětšit intervaly mezi jídly. Posílila jsem snídaně (dříve pouze jogurt s müsli, ovoce), dnes střídám jogurty sójové, kozí a klasické, se špaldovým müsli, vločkami, kukuřičnými lupínky, burisony, pohankovými pukanci - snažím se mít každý den něco jiného, k tomu celozrnné pečivo a dva kousky ovoce. Snídám po osmé hodině (vstávám v šest), další jídlo mívám kolem půl jedné - buď chodím na oběd do Country Life nebo si připravuji s sebou do práce těstoviny a zeleninu nebo jím v práci pečivo/chléb, sýr nebo zeleninová pomazánka nebo jenom margarín (Provamel) a k tomu zelenina. Poslední jídlo mívám mezi pátou a šestou hodinou - v podstatě něco jako k obědu, ale v menším, ovoce.
Někdy si dám ještě něco malého večer doma - snažím se s tím postupně přestat, ale někdy je to silnější než já…
Takže ve skladbě jídla jsem výrazně omezila mléčné výrobky (dříve jsem jedla pětkrát i vícekrát denně a ve většině jídel sýr/tvaroh/jogurt byly), přidala jsem zeleninu, zkouším tofu, sójové maso, snažím se o pestrost. Změnila jsem i pití, dříve obden kafe se smetanou, dnes špaldové kafe se sójovou smetanou, čaje jsem nahradila vodou. Vše vlastně od začátku března, kdy jsme se spolu sešli, takže to šlo vlastně docela rychle, neměla jsem s tím větší problémy, jen zpočátku zvyknout si na větší porce jídla a delší intervaly.
Přečetla jsem si knížky Dynamický život a Štíhlá revoluce, kde mne potěšilo doporučování prosté stravy a nekombinování mnoha jídel - ostatně vždy jsem k tomu inklinovala (nejšťastnější jsem byla - a stále jsem - s hromádkou rýže/brambor/těstovin a hromádkou zeleniny vedle toho, bez jakýchkoliv omáček, směsí apod.).
Zatím to vypadá, že se mi zlepšily i mé problémy se stolicí - dříve několikrát denně (dost obtěžující), pak občas pár dní bez stolice a potom nárazově mnohokrát po sobě. Naučila jsem se po ránu pít teplou vodu a většinou každý den si v klidu zajdu dopoledne; uvidím, kéž by se to opravdu ustálilo…
Teď mám v plánu snížit kalorický příjem (občas si dám něco sladkého, používám margarín), ale průměrně jeden mléčný výrobek denně mi asi zatím zůstane (1 jogurt nebo kousek sýra, tak do 100 g), mám to ráda (zatím)…
Musím říct, že mi to takhle moc vyhovuje, nemívám pořád hlad, nemusím stále myslet na další jídlo, cítím se lépe… a hlavně i ten skvělý pocit, že dělám něco pro své zdraví - a asi ne málo…
Dopisy čtenářů