Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Nestačí nejíst maso

Všeobecně platí, že vegetariáni mají nižší riziko onemocnění srdce než konzumenti masa. Podle studie na lidech aktivně se zajímajících o své zdraví se širokým spektrem stravovacích návyků - od konzumentů masa, přes polovegetariány, vegetariány až po vegany (tedy ty, kteří nejí žádné produkty živočišného původu, včetně mléčných produktů a vajec) - však pro snížení rizika onemocnění srdce nestačí pouze přestat jíst maso.
|
Typ článku: Studie

Nahradíme-li maso ve své stravě jinými potravinami s vysokým obsahem živočišných tuků a cholesterolu, jako jsou např. sýry a vejce, riziko se nesníží, uvádí spoluautor studie dr. Tim Key z University of Oxford.

Výsledky třináctiletého pozorování téměř 11 000 lidí ve věku od 16 do 80 ukázaly, že čím vyšší byl příjem celkových tuků, nasycených živočišných tuků a cholesterolu, tím bylo riziko úmrtí na nemoci srdce a cév vyšší. Podobný trend byl pozorován při zvyšování příjmu vajec a sýrů (kromě tvarohu). Lidé, kteří měli střední a vysoký příjem zelené listové zeleniny měli nižší pravděpodobnost úmrtí z jakékoliv příčiny oproti lidem s nižším příjmem těchto druhů zeleniny.

Účastníci studie jako celek měli asi poloviční úmrtnost na nemoci srdce a cév oproti běžné populaci Anglie a Walesu.

Heart (1997;78)

Počet přečtení: 5276
Datum: 9. 5. 2003