Nezničí se železo v kopřivě vařením?
Právě naopak! Nejnovější analýzy publikované Americkou biochemickou společností ukázaly, že tepelná úprava zeleniny zvyšuje dostupnost železa pro organismus. Vařením se zvýší vstřebávání železa z kapusty třikrát – z 5 na 15%, z brokolice více než pětkrát – ze 6 na 30%.
Rubrika: Zelenina
| Typ článku: Poradna výživy
Až 37 ze 48 druhů běžně používané zeleniny po 15 minutách tepelné úpravy poskytuje organismu víc železa než v syrovém stavu. Ale pozor: když necháte uvařenou zeleninu stát přes noc, obsah železa už po několika hodinách prudce klesá!
MUDr. Igor Bukovský, vědecký pracovník FÚ LF UK v Bratislavě, odborník v oblasti výživy a prevence chorob
Počet přečtení: 4104
Datum: 18. 3. 2008