Ořechy pro srdce
Nejvýznamnějším poznatkem je skutečnost, že se ukázalo, že spotřeba ořechů snižuje riziko srdečních onemocnění. Vědci se pokusili tento poznatek zpochybnit, vyloučit vliv rozdílného věku, pohlaví, kouření, pohybu, hmotnosti a vysokého krevního tlaku. Ochranný účinek ořechů však ve všech případech zůstal statisticky významný a jeho význam se v podstatě nezměnil.
Ti lidé, kteří jedli ořechy jednou až čtyřikrát týdně, měli riziko infarktu myokardu 74% oproti lidem, kteří jedli ořechy méně než jednou týdně. Avšak ti lidé, kteří jedli ořechy pětkrát či vícekrát týdně, měli riziko nefatálního infarktu (infarktu, na který člověk nezemře) pouze 52% a fatálního infarktu (na který člověk zemře) 62% - v porovnání se skupinou, která jedla ořechy méně než jednou týdně.
Pro různé podskupiny účastníků Adventist Health Study, podle věku i podle pohlaví, byly vypracovány analýzy vztahu mezi konzumací ořechů a výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky byly bedlivě zkoumány, aby se zjistilo, zda platí v různých skupinách populace. Jejich konzistence byla zcela pozoruhodná a přispěla tak k důvěře vědců v důležitost zformulovaných poznatků.
V následujících statistikách jsou v procentech porovnávány skupiny konzumující ořechy pětkrát či vícekrát týdně s lidmi, kteří konzumovali ořechy méně než jednou týdně. V prvním případě bylo porovnávání provedeno u jednotlivých pohlaví. Muži, kteří jedli ořechy pětkrát týdně, měli riziko kardiovaskulárních onemocnění 40%, ženy pak 52%, v porovnání s těmi, kteří jedli ořechy méně než jednou týdně. Lidé mladší osmdesáti let, kteří jedli ořechy vícekrát než pětkrát týdně, měli riziko kardiovaskulárních onemocnění 47%, lidé starší osmdesáti let měli riziko kardiovaskulárních onemocnění 45% v porovnání s těmi, kteří jedli ořechy nepravidelně.
Jak stálí kuřáci, tak celoživotní nekuřáci měli riziko koronární nemoci srdeční 54%, pokud jedli ořechy pětkrát týdně či častěji. Účastníci studie s normálním krevním tlakem, kteří jedli ořechy pětkrát či vícekrát týdně, měli v porovnání s podobnými jedinci, kteří je jedli méně často, riziko koronárního onemocnění srdečního 40%, hypertonici pak relativní riziko 70%.
Vegetariáni, kteří jedli ořechy pětkrát či vícekrát týdně, měli v porovnání s vegetariány, kteří je jedli málo, riziko koronární nemoci srdeční 44%, zatímco u nevegetariánů bylo toto riziko 51% v porovnání s nevegetariány málo konzumujícími ořechy. Ti lidé, kteří patřili do skupiny s nízkou hladinou fyzické aktivity a jedli ořechy pětkrát či vícekrát týdně, měli relativní riziko koronární nemoci srdeční 62%; lidé, kteří byli hodně fyzicky aktivní, měli relativní riziko 39%.
Při použití BMI, neboli indexu tělesné hmotnosti jako měřítka stupně obezity, se ukázalo, že lidé, kteří jedli ořechy více než pětkrát týdně a měli BMI vyšší než 23,9, měli riziko koronárního onemocnění srdečního 46%, naproti tomu lidé s BMI nižším než 24 měli riziko 53% - opět v porovnání s lidmi, kteří konzumovali ořechy málo a měli podobný index tělesné hmotnosti.
V pozadí těchto zjištění stojí několik možných mechanismů, včetně vztahu mezi vysokým obsahem polynenasycených a mononenasycených tuků v ořechách a snížením krevního cholesterolu, antioxidačních vlastností daných vysokým obsahem vitamínu E v ořechách či vysokým obsahem argininu v ořechách, aminokyseliny, která uvolňuje stěny cév. Všechny tyto mechanismy vedou ke snížení rizika aterosklerózy.
Síla této studie leží ve velikosti kohortní skupiny, úplnosti dat shromážděných o každém jedinci, zahrnutí jak mužů, tak žen v širokém věkovém rozpětí a, což je možná nejdůležitější, v širokém rozpětí konzumace ořechů mezi adventisty.
Zdá se, že výsledky různých studií vypracovaných na adventistech sedmého dne podporují Boží napomenutí k prarodičům lidského rodu. V Genesis 1,29 můžeme číst: "Hle, dal jsem vám na celé zemi každou bylinu nesoucí semena i každý strom, na němž rostou plody se semeny. To budete mít za pokrm."
Není tak žádnou náhodou, že výsledky Adventist Health Study nezávisle zdůrazňují ochranné účinky semen, jako jsou ořechy, fazole či celá obilná zrna - a také prospěšné účinky konzumace ovoce.
Adventist Health Study