Paprika
Tato látka má silné antioxidační účinky, které organismus chrání před rozvojem zhoubných nádorů.
Červená paprika obsahuje téměř čtyřikrát více vitamínu C než citrony nebo pomeranče (100 g červené papriky obsahuje více než trojnásobek doporučené denní dávky tohoto vitamínu). Paprika je významná i kvůli jiným nevýživným látkám.
Flavonoidy jsou silné protizánětlivé antioxidanty, které chrání oběhovou soustavu. Kapsaicin dodává paprice pálivou chuť. Sladká paprika ho obsahuje jen 0,1 %, což je desetkrát méně než u pálivé papriky, která ho má minimálně 1 %. Malé dávky kapsaicinu podporují trávení, vyšší dráždí pokožku a sliznici.
Paprika obsahuje přibližně 2 % vlákniny. Spolu s kapsaicinem tvoří mírné projímadlo.
Paprika je prospěšná pro lidi trpící dyspepsií (porucha trávení), zmírňuje zánět žaludku a podporuje tvorbu trávicích šťáv. Paprika je mírné projímadlo a působí proti plynatosti. Díky malému obsahu kalorií se dá využít při redukčních dietách.
Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů (A a C), které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá konzumace papriky k prevenci rakoviny. To platí zejména pro nádory trávicích orgánů (žaludku a tlustého střeva).
Pokud je paprika mladá a jemná, může se jíst syrová, například s chlebem nebo v salátech. V takovém případě je třeba ji najemno nakrájet a dobře rozžvýkat. Nejzdravější tepelná úprava je papriku upéct v troubě. Smažená je hůře stravitelná, protože je nasáklá olejem.
Mletá paprika: Je to sušená paprika červená paprika v prášku, která je buď sladká, nebo mírně pikantní. Obsahuje velké množství provitamínu A, který dává omáčkám, bramborám, rýži a různým jídlům přitažlivou červenou barvu.
Máte-li citlivý žaludek, můžete mít problémy s trávením slupky papriky. Pokud se ji rozhodnete odstranit, pečte papriku v troubě tak dlouho, dokud se slupka nezačne sama oddělovat. Potom papriku ponořte do studené vody a oloupejte. Pečená paprika se může ochutit olejem, špetkou soli, citronem, česnekem a petrželí. Před konzumací papriky je také dobré odstranit její semena a membrány, které se nacházejí uvnitř, protože jí dodávají nahořklou chuť.
Dr. George D. Pamplona-Roger, z knihy „Encyklopedie léčivých potravin“. Vydalo nakladatelství Advent-Orion.